اصطلاحات پر کاربرد عکاسی

آیا شما هم به مباحث عکاسی علاقه دارید ولی با این وجود سر از اصطلاحات پیچیده و عجیب غریب اش در نمی آورید ؟ یا مطالعه مقالات آموزشی این حرفه را به خاطر عدم آشنایی با این اصطلاحات، پشت گوش می اندازید ؟
به محضی که اصطلاحات تخصصی مهارتی مثل عکاسی را یاد بگیرید ، مطالعه مقالات آموزشی و تخصصی برایتان مثل آب خوردن خواهد بود . خوشبختانه دایره ی این اصطلاحات چندان وسیع نیست و در یک مقاله میگنجد .

1- لنز
یک جعبه پر از لنز ، آرزوی اغلب عکاسان ماهر یا آماتور است . ساختار دوربین ها از دو بخش بدنه و لنز تشکیل شده که با این توصیف ، حتما متوجه حضور تاثیر گذار این قطع بر عکاسی شده اید .
به مجموعه ای از عدسی های واگرا و هم گرا که برای ساخت یک عدسی محدب مرکب همکاری می کنند لنز گفته می شود . کار این قطعات متمرکز کردن نور برای ورود به سنسور است .

2- اتاقک تاریک
اصطلاح اتاقک تاریک ، بی برو برگرد شما را یاد حس نوستالژیک عکس های قدیمی می اندازد اما ردپایش در عکاسی مدرن امروزه هم دیده می شود .
اتاقک تاریک همان بدنه دوربین می باشد که محل قرارگیری سطح حساس به نور است. در دوربین های آنالوگ این سطح حساس به نور از جنس سیلیکون (sensor) فیلم است و در دوربین های پرهیاهوی دیجیتال به جای فیلم ، سنسور عهده دار این نقش شده است .

3- سینکرونیزه
سرعت همزمان و هماهنگ برای باز شدن کامل پرده شاتر و روشن شدن فلاش و تخلیه کامل نورش را سرعت سینکرونیزه می نامند .

4- ترکیب بندی یا کمپوزیسیون
اگر یکی دو تا مقاله آموزشی در زمینه عکاسی مطالعه کرده باشید ، اصطلاح ترکیب بندی را به کررات در آنها دیده اید . در واقع کارکرد این اصطلاح به همین اندازه مهم است که روی آن تاکید شده .
تعریف ساده از ترکیب بندی در عکاسی ، ساختاربندی و چیدمان بهینه و اصولی عناصر درون کادر است به صورتی که بتواند توجه و چشم مخاطب را در نگاه اول جذب خود نماید . ترکیب بندی جزو اولین مسیر های ارتباطی شما با بیننده است که در عین حال مهارت و اشراف عکاس روی عکاسی را به رخ می کشد . (برای اطلاعات بیشتر اینجا را کلیک کنید)

5- زاویه دید
مفهوم زاویه دید در عکاسی ، چندان تفاوتی با مفهوم زاویه دید چشمان شما ندارد . اینکه شما از چه زاویه به یک گل رز نگاه می کنید ، دقیقا مشابه این مسئله است که از طریق لنز دوربین ، کدام زاویه را برای ثبت تصاویر برمیگزینید.
این مفهوم در ورای ظاهر ساده اش ، تاثیر چشمگیری روی ثبت تصاویر خلاقانه دارد .

6- پرسپکتیو
اگر سررشته ای در نقاشی داشته باشید ، احتمالا مفهوم پرسپکتیو را زیاد شنیده . اینبار هم مفهوم پرسپکتیو در نقاشی ، چندان تفاوتی با مفهوم پرسپکتیو در عکاسی ندارد . هنر نمایش یک تصویر سه بعدی در یک قاب دو بعدی مبنای مفهومی به نام پرسپکتیو است . در پرسپکتیو ، وسواس زیادی روی نمایش اندازه و شکل و فاصله اشیا از هم وجود دارد به طوری که می توان ادعا کرد مبنای اصلی این مفهوم بر اساس همین مقیاس ها شکل گرفته است .

7- عمق میدان (depth of field)
به صورت کلی عمق تصاویر رابطه تنگاتنگی با مفهوم وضوح در عکاسی دارد . بدیهی است که سوژه مورد نظر ما هرچه عمیق تر به تصویر کشیده شده باشد ، در واقع واضح تر به نظر می رسد . عمق میدان یا depth of field هم تا حدودی به همین مفهوم اشاره دارد . بخش هایی از عکس که وضوح بیشتری دارند اصطلاح عمق میدان اطلاق می شود تا جایی که این بخش ها ، قابلیت فوکوس قابل توجهی نیز دارند .

8- زاویه دماغی (look room)
این اصطلاح ، در واقع یک قانون عکاسی است که بیشترین تاثیر را روی حس بیننده از تماشای عکس شما ایفا می کند . در این قانون عکاسی اگر قصد عکاسی به سبک پرتره را داشته باشید ، باید به صورت استاندارد یک فضای خالی جلو صورت سوژه در نظر بگیرید . حتما می پرسید چرا ؟ سوژه های تو در تو برای عکاسی پرتره ، ممکن است حس خفگی و عدم رضایت را در بیننده برانگیزد . پس تا حد الامکان فضای خالی مقابل صورت سوژه را

9- فضای خالی بالای سر (head room)
این مورد هم ، یکی از قوانین عکاسی برای القای حس خوب به بیننده است. طبق این قانون فضای خالی بالای سر سوژه در کادر باید به صورتی قرار گیرد که بالای سر او فضای خالی وجود داشته باشد .به زبان ساده مرز بین سر سوژه و انتخای کادر نباید در یم خط قرار بگیرد و کادر بعد از آن بسته شود. head room هم باعث آرامش ذهنی و حس تنفس در مخاطب عکس می شود .

10- فاصله کانونی
اصطلاح فاصله کانونی را زیاد بین مقالات دیده اید . فاصله کانونی به فاصله بین محل مرکز اپتیکال تا جایی که تصویر مجازی داخل دوربین تشکیل می شود، گفته می شود .

11- دیافراگم
گشودگی دریچه دیافراگم ، از جمله فاکتور های تاثیر گذار و قابلیت های تخصصی تعبیه شده درون دوربین های دیجیتال حرفه ای است . دیافراگم به مجموعه ای از تیغه های فلزی گفته می شود که همگی متحدالشکل، متحدالمرکز و متحدالمحیط می باشد که همگی به دور لنز کشیده می شوند به طور که نقطه مرکزی باز و خالی می ماند .

12-٫ فوکوس
اصطلاح فوکوس در عکاسی ، رابطه تنگاتنگی با وضوح تصاویر دارد . با تکیه بر قابلیت فوکوس در عکاسی می توانید حداکثر وضوح تصویر را محک بزنید .این ساز و کار در دوربین های دیجیتال با حرکت دادن اجزایی از لنز قابل پیاده سازی است .
هرچه قدرت فوکوس دوربین بالاتر باشد ، یعنی تصویری با وضوح بالاتر در اختیار شماست

13- حساسیت ایزو
ایزو مدیریت سرعت نور وارده به سنسور را کنترل میکند و اغلب با اعدادی در رنج ۱۰۰ ۲۰۰ ۴۰۰ ۸۰۰ ۱۶۰۰ ۳۲۰۰ ۶۴۰۰ در دوربین سر و کار دارد .

14- سرعت شاتر
شاتر، مدیریت حجم نور و سرعت نور ورودی به سنسور دوربین را توسط یک پرده پارچه ای یا فلزی بر عهده دارد . شاتر عموما پشت آینه در جایی به نام gate قرار میگیرد .حرکت پرده شاتر هم میتواند به صورت عمودی یا افقی انجام گیرد که در هر حالت ، شاهد تاثیر منحصربفردی در تصویر خواهیم بود .

15- لنزهای ساده یا فیکس
این لنز ، یکی از انواع لنز ها می باشد که فقط امکان عکاسی از یک زاویه دید دارد و امکان ایجاد تغییر در آن وجود ندارد.

16- لنزهای مرکب یا زوم
این نوع لنز نیز ، یکی از انواع لنز های عکاسی است که از دالانی طولانی متشکل از مجموعه عدسی های متعددی به وجود آمده اند . خوشبختانه این لنز با قابلیت تغییر زاویه دید طراحی شده و به سبب قرار گیری هر یک از این عدسی ها در نقطه ای مشخص در صورت تغییر زاویه دید ، مشکلی ایجاد نمی کند .

17- فیلترها
همانطور که نام این ابزار مشخص است ، فیلترها ابزاری کاربردی در عکاسی هستند که بخشی از نور را جذب کرده و بخشی از آن را برای رسیدن به لنز عبور می دهند. نورهایی که توسط فیلتر ها جذب می شوند نورهای مکمل هستند و باعث تیره تر شدن عکس می شوند ، نورهایی که از فیلتر عبور می کنند طبعا نور های مفیدی هستند که شفافیت تصویر را بالا می برند .

18- نوردهی
به میزان نوری که طی پروسه عکسبرداری به دوربین وارد می شود و به سطح حساس به نور (همان فیلم یا حسگر تصویری) برخورد می کند نوردهی گفته می شود . به زبان ساده میزان نوردهی به فیلم به جهت تشکیل تصویر بر سطح حساس به نور را نوردهی می گوییم .

19- ضریب اف (f number)
اندازه گیری میزان گشودگی دریچه دیافراگم با عددی در کتار ضریب اف انجام میگیرد .

20- Light Metering Method
نورسنجی دوربین دارای حالات مختلفی است که به آن light metering method گفته میشود. هر کدام از این حالات ، تنظیمات نوردهی اتوماتیک را به صورت متفاوتی انجام می دهد.

21-  اگزیف (exif)
نمایش اطلاعاتی شامل تاریخ، مکان جغرافیایی و حتی برخی از تنظیمات دوربین مانند دیافراگم و سرعت شاتر به عهده اگزیف می باشد .

22- leg time
مدت زمانی که طول می کشد تا شما شاتر دوربین را بفشارید و عکس ثبت شود ، لگ تایم گفته می شود .

23- لنز ماکرو
نوع دیگری از لنز ها ، لنز های ماکرو می باشد که با ایجاد قابلیت عکاسی از فاصله بسیار کم از سوژه ، تصاویر خارق العاده ای برای شما به جای میگذارند. عموما این لنز برای عکاسی از موجودات ریز مانند حشرات بسیار مناسب میباشد.

24- هیستوگرام (Histogram)
هیستوگرام نام نموداری است کهبه وسیله آن میتوان به شناسایی مناطق روشن و تاریک عکس پرداخت . در صورتی که خطوط این نمودار دارای الگوی بسیار نامنظم باشد ، لازم است دست به دامن ادیتور ها شوید و تصویرتان را ویرایش کنید .

25- فرمت jpeg
یکی از فرمت ثبت تصویر jpeg می باشد که در دوربین های دیجیتال وجود دارد. این فرمت پیرو کانال های رنگی آن ۸ بیتی است به این مفهوم که یعنی در یک تصویر حداکثر ۱۶ میلیون رنگ ذخیره میشود. اما حواستان باشد تصاویری که با این فرمت ذخیره می شوند کیفیت پایین تری دارند .

26- فرمت raw
نوع دیگری از فرمت ذخیره سازی تصویر در دوربین ها فرمتraw می باشد ، این فرمت برای ذخیره سازی تصاویر در دوربین های دیجیتال کاربرد دارد که بر خلاف فرمت jpeg ، کانال های رنگی آن ۱۲ بیتی است . این فرمت علیرغم فضای زیادی که اشغال میکند، اما بدین جهت که به صورت مستقیم عکس را ذخیره میکند و هیچ گونه پردازش و فشرده سازی روی آن اعمال نمی کند ، تصویر نهایی کیفیت بسیار بالایی خواهد داشت و پردازش روی آن نتیجه بهتری به دنبال دارد .

27- تقدم دیافراگم (aperture priority)
تقدم دیافراگم در دوربین ها با A یا AV نمایش داده میشود. در این حالت تنظیمات مربوط به دریچه دیافراگم توسط عکاس انجام میگیرد .

28- تقدم سرعت شاتر(Shutter Priority)
نماد های S یا TV حالت تقدم سرعت شاتر در دوربین ها نشان می دهند . بر این اساس شما میتوانید سرعت شاتر را تنظیم نمایید .

29- auto bracketing
اگر بخواهید از یک سوژه با نوردهی های مختلف عکس بگیرید با قایلبت auto bracketing چنین امکانی برای شما فراهم است .

30- قدرت روشنایی
قدرت روشنایی به یکی از مشخصه های لنزها اشاره دارد که تعیین میکند عدسی های به کار رفته در لنز چه مقدار از نور محیط را حفظ می کنند و از هدر رفت آن جلوگیری می کنند . به زبان ساده چه مقدار از نور را از خود عبور میدهند.

31- live view
این حالت از سال ۲۰۰۵ به بعد در دوربین های دیجیتال تعبیه شد که با تکیه بر آن عکاس می تواند بلافاصله پس از ثبت تصویر ، ان را در ال سی دی ببینید.

32- saturation
یکی از خصوصیات رنگ است و عبارت است از میزان خلوص یک رنگ نسبت به رنگ سفید. به عبارتی اگر نور سفید را به یک رنگ بتابانیم، درجه اشباع آن کاهش می یابد و اگر نور سفید را از یک رنگ پس بگیریم ، رنگ مورد نظر اشباع تر و خالص تر ب هنظر می رسد .

33- نور اصلی یا key light
نقش اساسی در نورپردازی چهره به وسیله این نور انجام می شود. به همین خاطر باید از شدت و قدرت قابل قبولی برخوردار باشد . این نور در پنج موقعیت شامل: رامبراند، پروانه، کلاسیک، ۳۰ درجه و نیمه می تواند قرار گیرد.

34- نور فرعی یا fill light
به نوری است که می تواند باعث کاهش سایه های ایجاد شده توسط نور اصلی شود ، نور فرعی گفته می شود . از نظر شدت و قدرت تابش نباید با نور اصلی برابر باشد چراکه باعث ایجاد سایه های جعلی در تصویر میشود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *